Peste 109 milioane de alegatori rusi sunt asteptati la urne, duminica, in cadrul scrutinului prezidential din Federatia Rusa, transmite Reuters. Analistii se asteapta ca Vladimir Putin, actualul premier de la Moscova si presedintele tarii intre 2000-2008, sa obtina un nou mandat in fruntea federatiei, de aceasta data de sase ani.
In cursa pentru fotoliul de presedinte se afla urmatorii candidati: premierul Vladimir Putin, liderul Partidului Comunist, Gennadi Ziuganov, presedintele Partidului Democratic Liberal, Vladimir Jirinovski, reprezentantul formatiunii Rusia Justa, Serghei Mironov, precum si independentul Mihail Prohorov.
Sambata, campania electorala a fost interzisa pe teritoriul Federatiei Ruse, cu o zi inainte de alegerile prezidentiale, transmite Ria Novosti.
Potrivit legii, panourile publicitare ale candidatilor, montate in timpul campaniei electorale, pot ramane in locurile lor cu conditia sa fie amplasate la cel putin 50 de metri de cea mai apropiata sectie de votare.
Autoritatile au intarit masurile de securitate in Mosova si in alte mari orase, in asteptarea scrutinului. Comisia electorala a decis amplasarea de camere video in toate sectiile de votare, pentru a preintampina fraudele, iar inregistrarile vor fi pastrate timp de un an.
Putin, in drum spre un nou mandat de presedinte
Analistii straini citati de Reuters sunt de parere ca Putin (59 de ani) va obtine o victorie "convingatoare" la alegerile de duminica, cand nu asteapta surprize majore, el urmand sa castige inca din primul tur de scrutin. Victoria actualului premier pare asigurata, desi opozitia a anuntat proteste majore in capitala si in St. Petersburg, dupa inchiderea urnelor.
Potrivit ultimului sondaj de opinie, realizat de centrul Levada, Putin ar urma sa obtina 63% din voturile alegatorilor rusi.
In ultimele saptamani, Putin si-a consolidat baza elctorala in provincie, iar suporterii sai au organizat demonstratii in Moscova.
Valeri Fiodorov, directorul institutului de sondare publica VTsIOM (vazut ca apropiat de Kremlin), a vorbit despre "contraatacul plin de succes" lansat de Putin in ultimele saptamani, cand "nu a stat in transee, asa cum l-au sfatuit unii dintre consilierii sai", ci a luat parte activa la campania electorala.
Potrivit lui Fiodorov, cresterea de 15% a ratei de popularitate a lui Putin, inregistrata incepand din decembrie 2011, este o dovada a campaniei electorale de succes dusa de premier.
Analistii sunt de parere ca o victorie inca din primul tur ar putea sa-l incurajeze pe Vladimir Putin sa adopte o pozitie dura in discutiile cu opozitia si sa-l scuteasca sa le ofere concesii.
Campania lui Putin, condusa de Viaceslav Volodin, s-a concentrat pe atragerea alegatorilor din provincie, mai multe articole care prezentau planurile sale pentru Rusia si demonstratii care sa contracareze mitingurile opozitiei.
Premierul a atacat puterile occidentale care se amesteca in afacerile interne ale Rusiei, dar, sfatuit de Volodin, a renuntat la ipostazele de "macho" folosite in trecut pentru a atrage votanti.
El a evitat sa apara in dezbateri televizate cu contracandidatii sai, fostul spion KGB preferand in schimb sa mearga in diferite regiuni ale Rusiei pentru a se intalni cu sustinatorii sai, sa viziteze fabrici si sa discute cu oficiali locali.
De exemplu, in St. Petersburg, orasul sau natal, Putin a fost intampinat de circa 20 de suporteri de fotbal care au strigat "Rusia, Rusia". Premierul a stat cu ei la masa si a baut bere, discutand inclusiv despre protestele opozitiei din ultimele saptamani.
Reuters scrie ca opozantii lui Putin, majoritatea rusi educati din marile orase, i-au raspuns premierului prin inregistrari video satirice, glume si caricatuiri postate pe Internet.
sâmbătă, 3 martie 2012
Rusii voteaza duminica pentru alegerea noului presedinte. Vladimir Putin, foarte aproape sa revina in fruntea Federatiei pentru un mandat de sase ani
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu