Numarul somerilor din Spania a ajuns la sfarsitul lunii februarie la un nou record, depasind mai mult de 4,7 milioane de persoane, a anuntat vineri Ministerul muncii, citat de AFP. Acesta precizat ca datele justifica reforma pietei muncii intr-o conjuctura economica europeana ''complicata''.
Cifra de 4.712.098 de someri este un nou record, cel mai mare inregistrat de la inceputul crizei din 2008 si de cand aceste date se prezinta cu o frecventa lunara, din anul 1996.
In luna februarie numarul somerilor inregistrati a crescut cu 112.269 de someri, cu 2,44% mai mult fata de raportul din ianuarie. In randul tinerilor sub 25 ani, progresul somajului a fost si mai rapid, cu o crestere de 5,22% fata de luna precedenta.
Dintre cele 17 regiuni, cea mai afectata este Andaluzia (in sudul Spaniei), avand o rata a somajului de peste 30%, fiind apoi urmata de Madrid.
Institutul national de statistica, care foloseste o metoda de calcul diferita si furnizeaza doar cifrele trimestriale, a anuntat in ianuarie ca numarul somerilor a depasit pragul de 5 milioane la finalul lui 2011, cu o rata de 22,85%. Aceasta rata o plaseaza pe Spania pe primul locul in randul statelor industrializate dupa numarul de someri.
Fara participarea sectorului constructiilor, motorul sau economica inainte de criza, tara se va reintoarce in recesiune in primul trimestru al anului 2012.
Guvernul de dreapta condus de Mariano Rajoy a adoptat pe 10 februarie o noua reforma pentru a flexibiliza piata muncii, incluzand reducerea indemnizatiilor si masuri care sa stimuleze ocuparea in randul tinerilor. Ea a provocat manifestatii in toata tara, opozitia si sindicatele spunand ca reforma va accelera somajul in lunile urmatoare.
Ingrijorate de somajul galopant din Spania, banca centrala a tarii, UE si FMI au presat guvernul sa reformeze cat mai rapid piata muncii, considerata extrem de rigida.
Guvernul va adopta vineri un nou plafon care sa limiteze cheltuielile pe anul 2012, acesta reprezentand suportul pentru bugetul care va fi prezentat pe 30 martie, in timp ce UE cere respectarea promisiunilor de reducere a deficitului in acest an la 4,4% din PIB.
In anul 2011 deficitul bugetar a fost 8,51% din PIB, fata de valoarea previzionata de 6%.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu