âMinistrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a declarat marti ca exista o deschidere pentru imbunatatirea taxei clawback. Ministrul si-a manifestat speranta ca se va ajunge la o intelegere cu companiile de medicamente, astfel incat retragerile acestora de pe piata din Romania sa fie cat mai rare, precizand ca au fost reluate discutiile cu producatorii si ca s-a convenit cu acestia asupra mai multor mecanisme pentru care Ministerul va face simulari pentru a vedea ce efecte financiare, sociale si medicale pot avea, informeaza Mediafax.
"Recunosc ca taxa de clawback poate fi imbunatatita si exista o deschidere pentru imbunatatirea acestei taxe. Sper ca vom ajunge la o intelegere si aceste retrageri [n.r. ale companiilor de medicamente], mai mult sau mai putin demonstrative, mai mult sau mai putin justificate, sa fie cat mai rare. Categoric suntem deschisi sa discutam pe larg aceasta problema", a afirmat ministrul Sanatatii.
Ritli a mai precizat ca Ministerul Sanatatii continua dialogul cu producatorii de medicamente generice originale, pentru a optimiza mecanismele care sunt la nivelul pietei, precizand ca sunt tulburari si el considera ca este nevoie de discutii pe aceasta tema.
Declaratiile au fost facute la Comisia de Sanatate, dupa ce deputatul PNL Horia Cristian i-a spus ministrului ca are informatii neoficiale potrivit carora trei companii de medicamente pregatesc retragerea neoficiala de pe piata romaneasca. Ritli a raspuns ca nu stie care sunt acele firme si ca nu are cunostinta de aceste retrageri neoficiale. "Cert este ca vom intreba si speram ca noi ne-am pregatit cu mecanismele, si speram ca vom gasi un partener disponibil de dialog", a adaugat ministrul.
Ritli a mai spus ca argumentul pe care il va duce Ministerul Sanatatii in fata producatorilor de medicamente generice este "necesitatea asigurarii unei asistente medicale corespunzatoare".
"Sper ca partenerii nostrii inteleg acest lucru. Noi nu putem sa invocam argumente comerciale sau financiare decat in limita disponibilului si putem sa asiguram o credibilitate si un mecanism corect pe piata", a precizat Ladislau Ritli.
Ritli a mai spus ca Ministerul Santatii a identificat 140 de medicamente care au producator unic in domeniul caridiologiei, oncologiei, urgentelor si ca va lua legatura cu fiecare, vor fi negocieri pentru stabilirea mecanismelor contracturale, care sa garanteze "o previzibilitate de ambele parti".
"Am reluat discutiile cu producatorii de medicamente originale, care s-au manifestat deschisi la dialog, rezolvarea actualei situatii care este tensionata, lumea se teme de plecarea unor firme. Ei, la randul lor, nu or sa plece, pentru ca interesul este ca sa existe la noi si noi avem interesul ca bolnavii sa fie serviti", a precizat ministrul adaugand ca se va dialoga saptamanal sau la doua saptamani.
"Am reluat un dialog care nu s-a terminat acum si astazi, pe mai multe planuri, ci mecanisme noi legislative pot fi imaginate. Astazi am convenit asupra mai multor mecanisme care vor fi simulate. Ei au cerut date de la noi, vom face aceste simulari, ce efecte financiare, sociale, medicale pot avea aceste mecanisme", a explicat ministrul Sanatatii.
marți, 6 martie 2012
Ladislau Ritli: Taxa de clawback poate fi imbunatatita *Am convenit cu producatorii de medicamente asupra mai multor mecanisme pentru care vom face simulari
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu