joi, 5 aprilie 2012

Borbley, dupa ce si-a dat demisia din functia de ministru al Mediului: "Sunt un om demn si corect"

stirileprotv.ro Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si-a dat joi demisia din guvernul Ungureanu. Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca-l ancheteaza pentru trafic de influenta si fals in declaratii.

"Sunt un om demn si corect", spune fostul sef de la Mediu, care sustine ca este nevinovat. Premierul Ungureanu i-a preluat functia de la minister.

Laszlo Borbely a fost convocat la prima ora a diminetii la Guvern, unde a stat de vorba cu premierul.

60564324 Borbley, dupa ce si-a dat demisia din functia de ministru al Mediului: X 60564257 Laszlo Borbely isi motiveaza demisia: Este vorba de demnitate. Toata lumea stie ce fel de om sunt X

Borbely a mers si la Cotroceni, pentru a discuta cu presedintele Traian Basescu, apoi a ajuns la minister, unde a sustinut in fata presei ca nu a comis nicio ilegalitate

Directia Nationala Anticoruptie il acuza pe Borbely de trafic de influenta. In vara anului trecut, procurorii au efectuat o perchezitie intr-un apartament de pe Calea Victoriei care apartine cuscrei ministrului.

Procurorii spun ca locuinta fusese renovata gratuit de o firma care a castigat 34 de contracte, in valoare de 310 de milioane de lei, cu Apele Romane, institutie din subordinea ministrului mediului.

DNA il acuza pe fostul ministru si de fals in declaratii. Borbely ar fi omis sa treaca in declaratia de avere un apartament evaluat la 80.000 de euro din centrul Capitalei, dar si suma de 30.000 de euro pe care ar fi obtinut-o in urma vanzarii unei locuinte din Targu Mures.

Interimatul de la Ministerul Mediului este asigurat de premierul Mihai Razvan Ungureanu, care a si preluat functia si a declarat ca spera ca saptamana viitoare sa avem deja un titular al postului.

Legea ii permite lui Ungureanu sa ramana la conducerea ministerului cel mult 45 de zile. Potrivit unor surse politice, UDMR il va propune pe Attila Korodi, care a mai ocupat aceasta functie in guvernul Tariceanu.

In ceea ce il priveste pe Laszo Borbely, Parlamentul va anunta marti daca aproba sau nu ridicarea imunitatii, asa cum a cerut parchetul general.

Liderii UDMR sustin ca acuzatiile aduse la adresa ministrului sunt false. Iar potrivit sefului PSD, Victor Ponta, Laszlo Borbely a fost indepartat din guvern pentru ca a refuzat sa semneze avizul de mediu pentru exploatarea de aur de la Rosia Montana, lucru care a fost insa dezmintit de premier.

Sinteza declaratiilor fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely:

- "E vorba de demnitate. Nu sunt de azi, de ieri, in politica. Toata lumea stie ce fel de om sunt."

- "Nu cred ca pe termen mediu sau lung nu isi da seama fiecare cu cine are de-a face, cu ce fel de om. Stau drepti si astazi, am stat drepti si ieri si o sa mai stau fata de oricine. Aceasta experienta si sper, acest respect reciproc fata de cei cu care am lucrat 22 de ani, nu se castiga de pe o zi pe alta".

- "Vreau sa va spun ca atunci cand am aflat de comunicatul DNA am luat decizia ca o sa demisionez astazi. Nu pentru ca as avea motive sa demisionez. Refuz cu tarie orice fel de acuzatie, care consider ca e nefondata si sper ca o sa reusesc sa-mi dovedesc nevinovatia. Dar ca sa nu planeze niciun fel de suspiciune asupra Guvernului am decis ca atunci dupa ce am aflat de comunicatul DNA din presa, am decis sa demisionez."

- "I-am comunicat si presedintelui tarii, am avut o intrevedere cu dansul."

- "Nu cred ca intamplator cuvantul demnitar vine din demnitate. Va multumesc."

Presedintele Traian Basescu a semnat decretele prin care se ia act de demisia de la sefia Ministerului Mediului a lui László Borbély si prin care functia este preluata, interimar, de premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Borbély a demisionat astazi din functia de ministru al Mediului, iar premierul a anuntat ca preia, interimar, functia. Cei doi au avut o discutie de aproximativ doua ore la Guvern.

Anterior, surse politice au declarat pentru Stirile ProTV ca Laszlo Borbely si-a prezentat demisia din functia de ministru al Mediului, din cauza scandalului in care este implicat.

De altfel, premierul Ungureanu a discutat miercuri seara la telefon cu ministrul Mediului, aflat inca pe aeroportul din Cluj-Napoca, iar Borbely ar fi spus ca vrea sa studieze dosarul care i-a fost intocmit pentru a afla acuzatiile formulate de Directia Nationala Anticoruptie si abia dupa aceea sa aiba o intalnire cu primul-ministru. "In final, premierul si ministrul au convenit ca intrevederea sa aiba loc in cursul zilei de joi", au aratat sursele citate.

De asemenea, la Cluj-Napoca, Borbely s-a intalnit cu presedintele UDMR, Kelemen Hunor, pentru o scurta discutie la sediul Prezidiului UDMR din localitate, la finalul careia cei doi au refuzat sa faca declaratii. Anterior convocarii lui Borbely la Palatul Victoria, premierul Ungureanu a discutat atat cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, cat si cu vicepremierul Marko Bela.

DNA a sesizat procurorul general sa solicite Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea cererii de urmarire penale fata de Borbely Laszlo, deputat si ministru al Mediului, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si fals in declaratiile de avere, in forma continuata.

Comisia Juridica a Camerei discuta marti cazul Borbely, ministrul este invitat la sedinta

Presedintele Comisiei juridice a Camerei, Daniel Buda a declarat ca solicitarea privind inceperea urmaririi penale a ministrului Mediului, Laszlo Borbely, va fi discutata in prima sedinta a Comisiei, care va avea loc marti, iar ministrul a fost invitat sa participe.

De asemenea, secretarul Camerei Deputatilor Nicolae Mircovici a declarat ca membrii Biroul Permanent al Camerei au aprobat, in urma unei consultari telefonice, trimiterea documentatiei privind cererea de incepere a urmarii penale a ministrului Laszlo Borbely la Comisia Juridica.

"Practic, in urma unei sedinte telefonice, Biroul Permanent a aprobat trimiterea documentatiei privind cererea de incepere a urmaririi penale a ministrului Lasylo Borbely la comisia juridica", a precizat Mircovici.

Potrivit acestuia, Comisia Juridica va intocmi un raport pe aceasta documentatiei si va informa Biroul Permanent. "Apoi, Biroul Permanent va aproba trimiterea documentatiei la plen, care va decide prin vot secret daca este de acord cu inceperea urmaririi penale. Apoi va fi informat presedintele cu decizia Camerei, aceasta procedura fiind necesara pentru ca presedinele sa-l suspende din functie pe ministru, daca considera necesar", a mai precizat Mircovici.

El a adaugat ca sedinta de plen a Camerei Deputatilor ar putea avea loc dupa sarbatorile de Pasti, deoarece pana atunci Biroul Permanent a stabilit activitate in comisii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu